Ce este betonul amprentat?

Betonul amprentat, stanțat sau stampilat reprezinta o modalitate funcțională si estetica de acoperire a solului si a pardoselilor. Suprafata betonului proaspat turnat este modelata cu matrite speciale care imita piatra sparta, ardezia, pavelele, placarea cu gresie etc. Se poate pastra culoarea cimentului sau se poate aplica un colorant cu rol decorativ si de durificare. Poti folosi ciment gri sau alb, insa iti recomandam cimenturile de 52,5R sau mai mult, pentru a o buna rezistenta in timp. 

Cum se aplica betonul amprentat?

Aceasta etapa presupune curatarea, nivelarea, compactarea solului si cofrarea aleilor sau a suprafetelor pe care urmeaza sa fie turnat betonul. În procesul de lucru poți folosi unelte diverse, precum lopata, gletiera, nivela cu bula, ciocan de zidarie etc. Daca lucrarile se efectueaza in curte sau intr-un alt spatiu exterior, este indicat sa adaugi un strat de baza din pietris de aproximativ zece centimetri. Armarea poate fi efectuata tot in aceasta faza. Armarea betonului amprentat are rolul de a spori rezistenta, iar pentru aceasta poti utiliza plasa sudata, otel beton sau sarma moale neagra pentru armare.

Turnarea si nivelarea betonului

Dupa cofrarea zonelor exterioare sau pregatirea suprafetelor interioare, urmeaza prepararea, turnarea si nivelarea betonului, iar in aceasta etapa poti utiliza utilaje si echipamente precum roabe si betoniere. Uniformizarea suprafetei se poate face cu o racleta nivelatoare. Pentru amprentare, este necesar ca materialul sa aiba o consistenta corecta, in conformitate cu indicatiile producatorului de ciment.

Colorarea betonului

Optional, betonul poate fi colorat cu un produs special sub forma de pulbere, care are si un rol estetic, si de durificare. Aceasta etapa trebuie realizata imediat dupa nivelarea suprafetei si inainte de aplicarea matritelor pentru beton amprentat.

Amprentarea betonului

Caracterul distinct al betonului amprentat este realizat in aceasta etapa. Amprentarea se face cu ajutorul unor matrite si trebuie efectuata cu precizie, pentru a avea certitudinea ca forma si, eventual, textura sunt transferate corect pe suprafata betonata.

Sigilarea betonului amprentat

După ce betonul a fost amprentat si s-a uscat, începe etapa de finisare. Suprafața poate fi protejata cu un lac pentru beton sau alte vopseluri rezistente la intemperii, care sa ii ofere rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet si durabilitate sporite. De asemenea, sigilantul are rolul de a preveni decolorarea si deteriorarea lucrării in timp.

© 2025 | Studio de arhitectură Toate drepturile rezervate
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți